Vill att kommunen betalar straffavgift

Gotlands kommun har inte varit snabba nog att ordna kontaktfamilj åt barnet till en ensamstående mamma i Visby. Därför vill länsstyrelsen att kommunen betalar en straffavgift på drygt 3.000 kronor från januari i år tills att barnet fått en kontaktfamilj.

Mamman, som bara är 22 år gammal, är ensamstående och barnet har bara sporadisk kontakt med sin far. Därför har hon bett om att få en kontaktfamilj åt dottern för att själv få avlastning ibland.

Kvinnan får redan en del hjälp av sin mor, men eftersom modern arbetar varannan helg har hon svårt att ställa upp när det behövs.

Redan i oktober beslutade social- och omsorgsnämnden att kvinnans barn, som är i förskoleåldern, skulle få en kontaktfamilj. Länsstyrelsen anser att kommunen borde ha ordnat det i oktober och vill nu att länsrätten dömer ut en straffavgift.

Kommunens tidigare försklaring till varför det dröjt är att barnet är päljsdjursalergiker och därför är det svårt att hitta en kontaktfamilj.

Nu får kommunen möjlighet att yttra sig en gång till, senast 29 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista