Slarviga turister lätt byte för tjuvar

Det gäller att hålla i värdesakerna, särskilt nu under medeltidsveckan. Enligt polisen är folk inte tillräckligt försiktiga, och en hel del turister blir bestulna.

Elin Eriksson som åt lunch på en uteservering på Strandgatan på fredagen hade handväskan på marken, en knapp decimeter från trottoarkanten. Lätt att stjäla, men hon var inte orolig.

Många turister blir bestulna på värdesaker och ofta är det för att dom är oförsiktiga och lämnar plånböcker, handväskor och mobiler på ställen där det är lätt för tjuven att slå till.

Det kan handla om att handväskan hänger och dinglar på restaurangsstolens ryggstöd och hamnar utanför ens blickfång, eller att man är på stranden och lämnar värdesakerna på handduken när man tar sig ett dopp.

Polisens informationsansvarige Dan Paulsen berättar att risken ökar när det är mycket folk i rörelse. Dår är det lätt att tillfället gör tjuven. Det är på restauranger, campingplatser, badplatser, på färjan eller i butiken som de flesta stölder sker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista