Vården på Gotland anmäls

Systern till en kvinna som avled i cancer på Gotlands sjukhem 2007 anmäler den vård som hennes syster fick till Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd.

Enligt kvinnan började systerns sjukdom med värk i ben och höft. Trots att systern ville genomgå magnetröntgen skickades hon till sjukgymnast istället.

Det dröjde det ett år innan hon fcik magnetröntgen. Då vägde hon bara 35 kilo och gick på kryckor. Vid röntgen upptäcktes två tumörer, men den enda behandling som sattes in var morfintabletter mot smärtorna.

I juni avled systern, 62 år gammal efter 15 månaders lidande. Kvinnan skriver att om systerns cancer upptäckts tidigare hade hon varit frisk och stark nog att klara av en operation.

Hon undrar hur vården i Sverige 2007 kan fungera så dåligt, och vill nu att behandlingen av hennes syster utreds av Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd så att inte fler behöver lida och dö på grund av felaktig och för sen behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista