Länsstyrelsen tar ej ställning i regionfrågan

Länsstyrelsen på Gotland tar inte ställning till någon modell för regionindelning, men Gotland behöver en särlösning, heter det i det arbetsmaterial som Radio Gotland fått tillgång till.

Gotlands länsstyrelse vill inte ta ställning för eller emot någon särskild modell men oavsett vad statsmakten i form av regering och riksdag kommer fram till behöver Gotland en särlösning. Gotland kan inte - geografiskt, kulturellt eller historiskt - jämföras med någon annan region, och det måste få genomslag heter det i ett utkast till remissyttrande.

Vad gäller hälso- och sjukvård framförs tveksamheter till om ansvarskommitténs förslag innebär några besparingar jämfört med de avtal som Gotland har idag med olika landsting på fastlandet.

På en punkt är länsstyrelsen tydlig i arbetsmaterialet och det gäller färjetrafiken: Staten måste fortsätta ha det övergripande ansvaret för färjetrafiken, men nya former av samverkan kommer att behöva utvecklas, spår länsstyrelsen, inte bara med fastlandet utan också med hamnar och flygplatser på andra sidan Östersjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".