Britter nobbar Östersjötorsk

Det brittiska matvaruföretaget Birds Eye byter bort Östersjötorsken i företagets fiskpinnar. Företaget använder varje år 17 000 ton torsk som fångats i Östersjön. Det är en fjärdedel av all torsk som får fiskas i Östersjön. 

Torskfisket i Östersjön kritiseras från många håll och Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad tror att den allmänna opinionen har stor betydelse för britternas drag att välja annan råvara.

Den brittiska mattillverkaren Birds Eye har beslutat byta fiskråvara till företagets fiskpinnar, berättar tidningen Financial Times. Istället för Östersjötorsk går man över till Alaska Pollock. Det handlar om 18 000 ton fisk per år, som stegvis ska skifta från torsk till annan fisk. 

Den totala fångstkvoten torsk i Östersjön är 62 000 ton i år, men efterfrågan är betydligt större vilket driver upp priset. Så det är av ekonomiska skäl som Blue Eye byter ut fiskråvaran mot billigare fisk. Axel Wenblad vid Fiskeriverket tror att torskfisket i Östersjön kommer att stramas åt ytterligare.

Henrik Svenberg vid yrkesfiskarnas riksförbund tror att alla insatser tillsammans ska kunna leda till ett större torskbestånd i Östersjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".