1 av 2
Unika stolpfynd i Othem
2 av 2
Arkeologen Dan Carlsson undersöker fyndet.

Unika vikingatida husstolpar hittade

Vid utgrävningar i Othem på nordöstra Gotland har arkeologer hittat unika rester av ett gårdshus från vikingatiden.
Det är ovanligt välbevarade halv meter långa lämningar av husstolpar som kan ge många nya kunskaper om husen på vikingatiden.

Precis bredvid 16:e hålets vältrimmade green på golfbanan i Slite står ett mörkgrönt tält uppslaget över en lerig kvadratisk yta där resterna av mörka trästolpar sticker upp ur gropar i marken.

-Det är ovanligt att hitta så här välvbevarade trästolpar från vikingatida hus, säger arkeologen Dan Carlsson som ansvarar för utgrävningen.

Att just de här stolparna klarat de senaste tusen åren tror han beror på att de är djupt nergrävda i ett fuktigt område som i sig står på en lerbotten.

Fyndet gör att arkeologerna nu kan få bättre grepp om huskonstruktioner från vikingatiden, vilket de hittills inte vetat så mycket om.

Att man också fått upp hela stolpar från vikingatiden gör att det troligen gåt att göra en ganska  säker datering av när träden till stolparna fälldes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".