Tina Ersson, chef Arbetsförmedlingen

Jobbsatsning har gynnat män på ön

Nystartsjobb har gett 98 långtidsarbetslösa gotlänningar jobb hittills. Men det är framför allt männen som gynnats av satsningen.

Tina Erson, chef för arbetsförmedlingen på Gotland, tror att den traditionellt könsindelade arbetsmarknaden på ön är förklaringen till att de arbetslösa männen fått mer än dubbelt så många nystartjobb som de arbetslösa kvinnorna.

– Ser man på byggbranschen som haft en stor efterfrågan på folk, så är det ju en ganska tradtionellt manlig bransch, säger hon.

Regeringens tanken med nystartsjobben är att ge långtidsarbetslösa en ny start i arbetslivet.

Om en arbetsgivare anställer en person som varit arbetslös  längre än ett år, kan arbetsgivaren ansöka om nystartsjobb och befrias då från arbetsgivaravgifter motsvarande den tid som den anställde varit borta från arbetsmarknaden.

Nu visar det sig alltså att det är männen som har mest att hämta av nystartsjobben.

Av 98 nystartsjobb på ön har 66 gått till män och 32 kvinnor. Nystartsjobben är inget arbetsmarknadspolitiskt program, utan en form av stöd som beviljas vissa kriterier. Det gör att arbetsförmedlingen på Gotland inte direkt kan styra fördelningen av jobben.

– Sen är det naturligtvis bland annat upp till oss att försöka jämna ut det här. Nu ska vi ha en informationskampanj om nystartsjobben i höst. Då skulle vi kunna ge exempel på branscher där kvinnor kan få del av det här, säger Tina Erson, chef för arbetsförmedlingen på Gotland.

FAKTA:

  • Villkor för nystartsjobb är att du har varit arbetslös minst ett år (för ungdomar sex månader) fått sjukpenning, rehabiliteringspenning, sjuk- eller aktivitetsersättning eller varit anställd hos Samhall. Vissa nyanlända invandrare kan också få nystartsjobb under de första tre åren efter det att uppehållstillstånd har beviljats.
  • Arbetsgivaren får stödet lika länge som den person som ska anställas har varit arbetslös. För personer som har fyllt 55 år gäller dubbla tiden. Arbetsgivaren kan få stödet för alla sorters anställning; tillsvidare- prov- eller visstidsanställning.

Källa: Nystartsjobb.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".