Vårdcentraler kan tvingas slå igen

En privatisering av vårdcentralerna kan leda till att dagens vårdcentraler på den gotländska landsbygden tvingas slå igen.

Tanken är nämligen att en vårdpeng ska följa patienten till den valda vårdcentralen.

Frågan om privata vårdcentraler kommer att diskuteras just idag måndag på hälso- och sjukvårdsnämnden.

Så sent som i våras diskuterades en nedläggning av Roma och Klintehamns vårdcentraler. En debatt om att landsbygdens service skulle utarmas gjorde då att politikerna lovade behålla alla vårdcentraler på landet. Och istället kom det nya sparförslaget som går ut på att över tjugo sköterskor måste bort, färre vikarier får tas in och läkarna ska ta fler patienter.

Samtidigt arbetar politikerna för att privata vårdcentraler inom kort ska kunna teckna avtal med kommunen efter att de fått så kallad ackreditering. Det är ett led i att öka valfriheten för patienterna.

Valet ska ske genom att varje gotlänning får en vårdpeng. Sedan väljer de själva vilken vårdcentral de vill gå till, kommunal eller privat. På så vis kommer vårdcentralerna i framtiden att få konkurrera om patienterna.

Dagrun Lihnell, på vårdcentralen Visby Norr, tror inte att det blir så stor skillnaden på vården. Men däremot kan alltså tävlan om patienterna göra att en del av vårdcentralerna tvingas upphöra, och då blir det patienterna istället för politikerna som styr vilka vårdcentraler som blir kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista