Äldreomsorg på Gotland privatiseras

Omkring 200 anställda i Gotlands kommun kommer de närmaste åren att gå över till privata arbetsgivare.
Det blir följden av det beslut Social- och omsorgsnämnden tog i våras, där den borgerliga majoriteten valde att lägga ut flera olika verksamheter på privat entreprenad.

Det är äldreboendena Östersol i Katthammarsvik, Sudergården i Burgsvik och den så kallade dagverksamheten i Klintehamn och Alva som ska konkurrensutsättas.
Dessutom ska kommunen upphöra att stå för personlig assistans i Visbyområdet.

Från fackligt håll är man skeptisk. Redan idag finns det fyra privata bolag i Visby som erbjuder personlig assistans och arbetsvillkoren är mycket skiftande, säger Anne Eklöf, ordförande i fackförbundet Kommunals sektion tre.

- Det finns flera små enheter som fungerar jättebra, med goda förhållanden, men tyvärr har vi också erfarenheter av oseriösa arbetsgivare.

Kommunen har informerat om att man gärna ser att personalgrupperna själva tar över delar av verksamheten.

- Men tyvärr är det så att våra medlemmar har ganska dåliga insikter i vad det innebär att vara sin egen. Så man kan undra vad de får för stöd, om målet är att de ska ”knoppa av”, säger Anne Lindlöf.

Reporter:
karin.brindt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista