Slite inte aktuell som nödhamn

Regeringen har inga planer på att göra Slite till en särskild nödhamn i Östersjön.

Miljöpartisten Karin Svensson Smith ville veta om kommunikationsministern Åsa Torstensson centern, var beredd att ge Sjöfartsverket i uppdrag att ordna med en nödhamn som skulle vara specialutrustad för att ta emot båtar som fått problem. Då skulle Slite med sitt strategiska läge vara ett bra alternativ, tyckte Svensson Smith.

Men Åsa Torstensson tycker att Sverige redan har en fullgod beredskap för att förhindra och olyckor som kan medföra att föroreningar släpps ut i Östersjön och Sverige uppfyller kraven på att fartyg i nöd ska kunna anvisas till skyddad plats, det så kallade sjötrafikövervakningsdirektivet.

Just nu görs en översyn av direktivet inom EU och innan den översynen är klar vill inte regeringen ta ställning till om det behövs några nya åtgärder i fråga om skyddade platser. Åsa Torstensson säger att hon därför inte har några planer på att peka ut vare sig Slite eller några andra hamnar som skyddade platser för fartyg i nöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista