Inget vindkraftcentrum på Gotland

Det blir inget vindkraftcentrum på Gotland. Regeringen vill i stället avsätta 100 miljoner kronor under tre år för att skapa ett nationellt nätverk för information om vindkraft, och det blir Energimyndigheten som blir huvudman.

Det var under Östersjökonferensen i Visby i fjol som statsminister Göran Persson meddelade att man beslutat om ett vindkraftcentrum på Gotland. Att det skulle bli Gotland tyckte många var självklart, med tanke på vilken erfarenhet som finns här och att också högskolan undervisar om vindkraft.

Men Energimyndigheten på fastlandet ansåg att det mer självklart att dom skulle ha hand om det. Och idag kom regeringens beslut - 100 miljoner kronor avsätts för ett nationellt nätverk för vindbruk skapas för att sprida kunskap, och stödja regionala satsningar på vindkraft av den typ som kan ha betydelse för övriga landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista