Många synpunkter på kalkbrott

Högskolan vill gå försiktigt fram när det gäller kalkbrytning i Bunge och efterlyser garantier för hur vattenkvaliten i området ska kunna garanteras.

Det är många som lämnat synpunkter på Nordkalks planerade kalktäkt vid Ducker i Bunge. Synpunkter som nu samlas vid miljödomstolen i Stockholm. Miljödomstolen kommer sen att komma till Gotland för att hålla förhandlingar i miljömålet. Förhandlingarna har planerats till oktober-november.

Men flera remissinstanser vill att domstolen väntar på resultaten av grundvattenundersökningarna innan förhandlingarna förs. Det gäller bland andra högskolan på Gotland.

I sitt remissvar skriver högskolan bland annat att de skador naturturism i område kan orsaka är försumbart jämfört med de ingrepp ett kalkbrott innebär för naturen.

Men det är farmförallt oron för vattnet som gör att rektor Leif Borgert är negativ till kalkbrottet.

Negativa är också många boende i området. De skriver bland annat att ett transportban från brottet kommer att förändra hedlandskapet till industrimark. De tycker att miljöförstörelsen vida överstiger nackdelarna med 100 arbetstillfällen.

Positiva till kalkbrottet är, inte oväntat, föreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige och Svenska Kalkföreningen.

De tycker att Nordkalk bör få tillstånd till brytningen annars hotas kalkindustrin på ön av avveckling och de tycker inte att naturvårdsintresset står i proportion till jobben och intresset för samhällsutveckling och lokalt näringsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista