Minskade utgifter för lantbrukare

Regeringen avsätter i budgeten 235 miljoner kronor per år fram till 2010 för att sänka böndernas kostnader.

I detta så kallade konkurrenskraftspaket ingår bland annat höjd återbetalning av energiskatt. Dessutom tas ett antal avgifter bort som i dag betalas av jordbrukarna. Det gäller avgifter för foderföretagarregister, djurregister och förprövning av djurstallar, samt registeravgiften för traktorer. Andra typer av avgifter sänks.

Lantbruket kompenseras dessutom för den aviserade höjningen av energiskatten genom att återbetalningen av dieselskatt höjs med 20 öre litern.

I övrigt annonseras inga stora förändringar för de områden som jordbruksdepartementet ansvarar för, jordbruk, fiske, skogsbruk och samepolitik. Totalt anslås drygt 17 miljarder kronor, jämfört med cirka 18 miljarder i förra budgeten.

Redan känt är att 40 miljoner kronor satsas på att studera hur uttaget av biomassa inom jord- och skogsbruket ska kunna bli långsiktigt hållbart, såväl ekologiskt som ekonomiskt. Satsningen ingår i den så kallade klimatmiljarden.

För att motverka det utbredda svartfisket i Östersjön ökas Fiskeriverkets anslag med sju miljoner kronor. Pengarna ska gå till förbättrad fiskerikontroll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista