Forskare glad över vindkraftsbesked

Regeringens förslag att avsätta pengar under 2008 och 2009 för att skapa ett nätverk för vindkraftsinformation, kan vara klart positivt för Gotland, även om det inte blir något vindkraftscentrum här. Det anser Tore Wizelius, som undervisar i vindkraftsteknik vid Högskolan på Gotland.

Redan nu har högskolan byggt upp en kunskapsdatabas med information om vindkraft både i Sverige och andra länder.

Att hålla databasen uppdaterad är arbetskrävande och Tore Wizelius räknar med att söka pengar för att anställa två personer som kan sköta det arbetet.

Dessutom vill han satsa mer pengar på kompetensutveckling inom vindkraft.

I fjol lovade ju Göran Persson att Gotland ska få ett vindkraftscentrum men när regeringen presenterade sin budget hade allianspartierna istället enats om att avsätta pengar de kommande två åren till ett nationellt nätverk för att sprida information och kunskap om vindkraft. Det är Energimyndigheten som håller i nätverket men Gotland nämns som en av de orter som är intressanta.

Kommunalrådet Eva Nypelius (c) säger till Radio Gotland att hon är övertygad om att vindkraftsbeslutet kommer att ge Gotland betydligt mer än vad Göran Perssons löfte hade gett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista