Stopp för överlämning på bröllop

Den gotländska kyrkoherden Yvonne Hallin, som för några år sedan var kyrkoherde för Burs församling, stoppar en pappa från att föra fram sin dotter till altaret vid ett bröllop i en stockholmsförsamling på lördag.
- Det har alltid varit kyrkans uppgift att försöka motverka förtryck.

En kvinna som TT har talat med, vars dotter ska gifta sig i en kyrka utanför Stockholm på lördag, blev överraskad av beskedet.

-Hos oss är det en gammal tradition att pappan lämnar över dottern, men kyrkoherden sade nej eftersom det inte är jämlikt. Jag tycker att min dotter själv kan bestämma hur hon vill ha det. Hon är 30 år gammal och i allra högsta grad en jämlikhetstänkande person, säger kvinnan som vill vara anonym.

Eftersom brudparet bestämt vill gifta sig i den aktuella kyrkan fick de backa från sitt önskemål.

-Men det blev väldigt upprörda känslor i hela tjocka släkten. Vi är många som nu tänker gå ur svenska kyrkan, säger kvinnan till TT.

Yvonne Hallin försvarar beslutet att inte tillåta överlämning.
-Traditionen att lämna över bruden bygger ju på att hon ägs av mannen. Det är väldigt ojämlikt och i dag har vi en annan människosyn inom kyrkan, säger Hallin, som intervjuas i Godmorgon Gotland fredag morgon 07:15.

Att fadern lämnar över bruden har länge varit en sällsynt tradition i Sverige. De senaste åren har den dock blivit allt vanligare. Svenska kyrkan i Stockholm avråder prästerna från att godkänna traditionen med så kallad överlämning.

-Den har ökat markant och antagligen beror det på att folk influeras av amerikanska och engelska filmer. Personligen tycker jag inte att det är något stort problem att pappan för fram bruden, säger Thomas Johansson, komminister i S:t Johannes församling i Malmö. Enligt Johansson finns det inga rekommendationer om överlämning i Lunds stift, men frågan delar prästerna i två läger. Inte heller i Göteborgs stift finns någon uttalad policy i frågan. Ärkebiskop Anders Wejryd avböjer en intervju med TT. Enligt hans pressekreterare Ewa Röllgårdh vill han inte lägga sig i enskilda biskopars uppfattning om vigseln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista