Klättrare vill ha klara besked

Medlemmarna i Visby klätterklubb vill ha riktlinjer för hur klättrare får klättra på Gotland.

I ett brev till länsstyrelsen vill de bland annat ha svar på ifall det är tillåtet att klättra på raukar och om de får sätta fast bultar på klippor vid Tofta skjutfält.

Något svar på klätterklubbens brev har länsstyrelsen inte hunnit komma med än, men naturvårdaren Stellan Hedgren säger till Gotlandsnytt att det är tillåtet att klättra i raukarna så länge man inte förstör dem. Han ser heller inga större hinder för klättringen vid Tofta, om man inte stör berguvarna under deras häckningstid.

För klättrare på Gotland är det mest den åtta meter höga inomhusväggen på Tors gård i Bro som gäller. Utomhus är förutsättningarna inte lika bra eftersom nästan allt gotländskt berg är för poröst. Där de klättrar utomhus är oftast vid Galgberget i Visby där det finns fasta bultar i klintväggen och vid Mattsarveklint i Gammelgarn, där det inte finns några fasta bultar på klippan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista