Polska fiskare kan fortsätta tråla

Polen tänker inte bötfälla fiskare som trålar efter torsk i Östersjön, trots EU:s nyligen införda stopp.

EU-kommissionen gjorde redan i juli klart att polska fiskare inte skulle få tråla mer efter torsk under resten av året i det östra beståndet i Östersjön. Kommissionen hävdar att Polen redan då hade fiskat mer torsk än vad kvoten tillät för hela året samt att man hade underrapporterat fångsterna.

-Ministeriet försöker inte intala fiskarna att bryta mot reglerna, men vi tänker inte heller straffa dem, sade Krzysztof Gogol, talesman för det ministerium som har ansvar för fiskerinäringen, enligt Reuters, som citerar polska nyhetsbyrån PAP.

Enligt uppgifter i polska medier fiskade polska båtar torsk tidigare i veckan i Östersjön, trots stoppet. Fiskarna hävdar att EU berövar dem deras utkomst.

Stoppet fick inte verklig effekt förrän den gångna helgen, eftersom det sommartid ändå är stopp för fiske. Det var när fisket skulle återupptas som fiskarna trotsade förbudet.

Polska myndigheter hävdar att de fångster som tagits upp är korrekt rapporterade och att kommissionens beräkningar leder fel.

Kommissionens motdrag kan bli en legal process och att de polska kvoterna för 2008 blir mindre.

Om en månad ska EU-ländernas fiskeansvariga ministrar förhandla om nästa års torskkvoter i Östersjön. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista