Patientnämnden hinner inte med

Patientnämnden på Gotland har svårt att hinna med de klagomål som kommer mot den gotländska sjukvården, eftersom de bara har en halvtidstjänst anställd.

Problemet har funnits i flera år och nu vill nämndens ordförande, centerpartisten Bengt Hallgren, att kommunen skjuter till ytterligare en kvarts miljon kronor för att dels kunna öka öppettiderna, dels kunna snabba på handläggningstiderna.

Klagomålen kan till exempel handla om patienter som tycker att de har blivit felbehandlade, inte fått tillräcklig vård eller som blivit dåligt bemötta. Patientnämnden ska sedan hjälpa patienterna genom att säga åt hälso- och sjukvården hur de kan förbättra kvaliteten.

Bengt Hallgren tror att klagomålen till patientnämnden kommer att öka ytterligare efter neddragningarna inom sjukvården med hundra tjänster och han säger till Radio Gotland att han känner frustration över situationen.

Just nu utreder hovrättsrådet Lars Lundgren för regeringens räkning bland annat hur patienter ska kunna få hjälp och stöd av patientnämnden oavsett var de bor, men också hur pass bra patientnämnderna fungerar i dag och vad de ska syssla med. Patientsäkerhetsutredningen ska vara klar till sista december 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista