Tunt svar om Klostergården i Roma

Gotlands kommun har nu svarat på kritiken från Arbetsmiljöverket om de omfattande bristerna på äldreboendet Klostergården i Roma.
Men frågan är om svaret kommer att undanröja hotet om stängning av Klostergården.

I sitt svar till Arbetsmiljöverket bemöter inte kommunen alla punkter i kritiken. Till exempel presenteras inga förslag till åtgärder vad gäller den undermåliga ventilationen.

Arbetsmiljöinspektören Marianne von Döbeln säger till Radio Gotland att hon tycker att svaret är tunt som inte säger någonting. Efter att ha diskuterat med arbetsmiljöverkets jurister har hon bestämt att åka till Gotland i oktober för att än en gång träffa representanter för tekniska förvaltningen. Efter det kommer arbetsmiljöverket att besluta hur de går vidare.

Vid upprepade tillfällen har Arbetsmiljöverket kritiserat lokalerna - trånga toalettutrymmen och brist på duschutrymmen, till exempel.

I sitt svar uppger kommunen bara att företagshälsovården kontaktats för att föreslå lämpliga lyfthjälpmedel. Men hur arbetsutrymmena skall bli större presenteras inga lösningar på.

Senaste beskedet från myndigheten var att Klostergården kan komma att stängas redan i mars nästa år, om kommunen inte ser till att ordna bättre utrymmen.

Som Radio Gotland rapporterat förra veckan vill kommunen satsa på ett nybygge av äldreboende i Roma. Ett sådant kan stå klar om tre år.

Det återstår att se om Arbetsmiljöverket accepterar den tidsplanen, eller verkställer sitt hot om att förbjuda kommunen att bedriva omvårdnadsarbete på Klostergården, redan till våren.

Reporter:
mika.koskelainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista