500 för förstörda mobilbilder

Den kvinna som begärt 19 000 kronor i ersättning för att hon fått bilderna i sin mobiltelefon raderade när mobilen var på reparation, får nöja sig med 500 kronor i ersättning.

Det var första gången frågan om liknande ersättning prövades i domstol.

Kvinnan hade ett hundratal bilder och ett 20-tal filmsekvenser i sin mobiltelefon när den gick sönder och mobilen lämnades till reparation i en butik i Visby. När hon sen fick tillbaka mobiltelefonen visade det sig att alla bilder och filmer raderats.

Kvinnan hävdade att butiken brutit mot lagen när de raderat upphovsrättsskyddat material. Butiksinnehavaren hävdade att kvinnan haft tillgång till information om att allt material i mobilen bör säkerhetskopieras före reparation.

Tingsrätten konstaterar att upphovsrättslagen inte är tillämplig i det här fallet. Och för att skadestånd ska betalas ut får skyddade verk inte ändras, men den säger ingenting om verk som helt förstörs!

Rätten kan inte heller luta sig mot konsumentköplagen eftersom den gäller fysisk skada på sak, här handlar det ju om digitalt material.

I stället hämtar rätten stöd från beslut i Allmänna reklammationsnämnden som rekommenderat företag som slarvat bort filmer att ersätta konsumenten med 500 kronor.

Den gotländska butiken har också erbjudit kvinnan 500 kronor i ersättning.

Däremot ska båda parter stå för sina respektive rättegångskostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista