Dan Malmros

Allt färre odlar hampa

Odlingen av hampa på Gotland har minskat betydligt jämfört med tidigare år.

Förra året odlade ett tjugotal gotländska lantbrukare hampa på runt 60 hektar. Men i år är antalet odlare halverat, samtidigt som mängden odlad hampa är en sjättedel mot i fjol.

Dan Malmros i Levide, som varit en av de drivande hampaodlarna på ön, säger att det som ligger bakom att hampaodlingen minskat så stort är avsaknaden av en fiberberedningsanläggning. Kostnaden för det beräknar han till ett antal miljoner.

En gång i tiden odlades det mycket hampa på Gotland. Men 1964 blev hampa totalförbjudet i Sverige och den gotländska hampaodlingen låg nere - ända fram till sekelskiftet då det började göras försök igen och det drevs också projekt om gotländsk industrihampa.

Som mest odlade 30 lantbrukare hampa på försök. Först från och med i år blev det tillåtet att odla hampa igen, så länge man ansökt om gårdsstöd för odlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista