Färre skriver högskoleprovet

Allt färre väljer att skriva högskoleprovet för att förbättra sina möljigheter att komma in på högskolan. På Gotland är minskningen störst i landet. Orsaken är framförallt att det har blivit lättare att få jobb.

Den 27 oktober är det dags för höstens högskoleprov. Men intresset för provet har minskat och det är nu tredje gången i rad som antalet anmälningar sjunker till höstprovet.

Antalet provdeltagare har minskat sedan hösten 2005 trots att årskullarna växer och det har blivit svårare att läsa upp gymnasiebetygen på komvux. Samtidigt har också intresset för högre utbildning sjunkit.

Den starka arbetsmarknaden gör att många, framför allt äldre, väljer arbete framför studier.

Antal anmälningar har minskat i hela landet. På Gotland skriver 20 procent färre höstens högskoleprov, vilket procentuellt sett är de största minskningarna i hela landet.

På Gotland skrev 158 personer högskoleprovet förra året. I år har 128 anmält sig. Det är en miskning med 30 personer, eller 20 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista