Besparing får allvarliga följder

Förslaget att säga upp fem heltidsanställda brandmän i Visby kan få allvarliga konsekvenser, visar räddningstjänstens egen konsekvensanalys, som nu ska lämnas till kommunpolitikerna. Bland annat försvinner mycket kompetens bland personalen.

I våras kom förslaget att fem brandmän skall sägas upp för att spara pengar och få budgeten i balans inom räddningstjänsten. Under sommaren har ledning tillsammans med personal tittat på vilka konsekvenser minskningen av antalet brandmän skulle få.

Till exempel får brandmännen svårt att öva sådand som vattendyk, eftersom de som övar inte samtidigt har möjlighet att ha beredskap. Idag är personalstyrkan så pass stor att man kan klara övningar medan en del har beredskapen.

Enligt Henrik Johansson, facklig representant för brandmännen, skulle räddningstjänsten möjligen klara att säga upp två brandmän men fem skulle få väldiga konsekvenser.

Konsekvensanalysen ska nu lämnas till politikerna för beslut om eventuella neddragningar inom räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".