Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor minskning av tonårsaborter

Antalet tonårsaborter på Gotland har nästan halverats första halvåret i år, jämfört med första halvåret i fjol, enligt siffror från Socialstyrelsen. Gotland ligger inte längre i topp.

De första sex månaderna 2006 genomfördes 50 tonårsaborter på Gotland. De första sex månaderna i år var tonårsaborterna 31 stycken.

På ungdomsmottagningen i Visby gläds man åt utvecklingen och tror att det kan ha att göra med ökad information och att frågan uppmärksammats i media.

Sett till det totala antalet aborter är de lika många i år jämfört med i fjol (vilket alltså innebär att det är fler äldre kvinnor som gjort abort). Januari-juni 2006 gjordes 130 aborter på Gotland, januari-juni 2007 128. 

Första halvåret i fjol gjordes på Gotland flest tonårsaborter i landet, då 46 av 1 000 tonårsflickor gjorde abort. I år ligger antalet gotländska tonårsaborter på 28 av 1 000. Rikssiffran är 25 av 1000. Före i listan finns Stockholm, Göteborg och Västernorrland.

Under första halvåret i år gjordes nästan 700 fler aborter än under samma period förra året. Det så kallade aborttalet (antalet aborter per 1 000 kvinnor) ökade 2,4 procent till 21,1, enligt Socialstyrelsen. 18 607 aborter gjordes under halvåret. Den största ökningen finns bland kvinnor mellan 20 och 24 år där aborttalet ökat med över 6 procent. Bland tonåringarna minskade de med 1,6 procent. Antalet aborter per 1 000 kvinnor är högst i Stockholms län och i Malmö kommun. Lägst aborttal återfinns i Kronobergs och Jönköpings län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".