Kvinnliga konstnärer tar stor plats

På lördag öppnar konstmuseets nya utställning ”Ut ur magasinet”. Det är en salig blandning av ett hundratal olika konstverk från slutet av 1800-talet fram till idag.

Men två kvinnliga konstnärer får ta särskild plats med sina verk som fyller hela övervåningen i specialutställningen Galna kvinnor på vinden.

Den ena av dessa konstnärer, Carolina Benedicks Bruce, är född i mitten av 1800-talet och ägnade sig mycket åt skulptur, men även måleri och etsning.

Den andra konstnären, Tyra Lundgren, är född i slutet av 1800-talet och arbetade både med måleri, skulptur, formgivning och textil. Båda levde de under tidsepoker då kreativa kvinnor kunde betraktas som galna, därav utställningens namn.

För trots samhällets syn på kvinnan på den tiden valde de att ägna sitt liv åt konstnärskapet. De kom från familjer som hade det gott ställt och hade därmed den praktiska möjligheten att trotsa tidens ideal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".