Rolf K Nilsson vill behålla två hamnar

Slå fast en gång för alla att Gotland har färjeanknytning både till Oskarshamn och Nynäshamn. Det ska Gotlands riksdagsman Rolf K Nilsson (m) föreslå i Riksdagen.
- Gotlänningarna och näringslivet här vill ha två hamnar, därför tycker jag vi ska fastslå det, säger han.

I förmiddags presenterade Rolf K Nilsson de motioner han tänkt lägga till riksdagen och motionen om att tvåhamnslösning Gotland har blir permanent ser han som sin viktigaste. Statliga Rikstrafiken har meddelat att det efter 2014 inte finns garantier för att färjetrafiken från Oskarshamn finns kvar. Att den finns kvar tycker Rolf K Nilsson är viktigt - inte minst eftersom han också ställt sig bakom en motion om att bygga ut E22:an så att det blir motorväg från Norrköping, via Oskarshamn till Malmö och vidare till Europa.

- Här har Gotland chans att via den sydliga hamnen i Oskarshamn få ankytning till motorvägen. Det skulle underlätta både för gotlänningar som ska åka söderut och för turister som kommer där ifrån, säger han.

Riksdagsman Nilsson presenterade i dag tretton motioner som han planerar presentera för riksdagen. Men han har inte någon stor förhoppning om att de går igenom - de gör nämligen väldigt sällan riksdagsmotioner - men trots det tror han att han kan påverka.

- Finns de här önskemålen med så tror jag att man lyssnar på dem och att man förnuftsmässigt kan backa upp att man vill ha det så här.

ROLF K NILSSONS SAMTLIGA MOTIONER:
- Säkerställ tvåhamnslösning för Gotlandstrafiken
- Gör Gotland till försökskommun för gårdsförsäljning av vin
- Främja norska och danska i skolundervisningen
- Gör svenska till officiellt språk i Sverige
- Åtgärder för korrekt datumangivelse på räkningar
- Främja finlandssvenskans utveckling
- Satsa på solen som energikälla
- Se över behovet av intresseombud för äldre
- Främja tillgodoräknande av värnplikt i civilia sammanhang
- Uppmärksamma kommunismen i Sverige
- Inför svensk författningsdomstol
- Inför retorik och muntlig framställning i skolan
- Bygg ut E22

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".