Strejkvarsel vid Radio Gotland

Journalistförbundet varslar om total arbetsnedläggning vid Sveriges Radio Gotland med start onsdag den 17 oktober klockan 10 till och till och med fredag 19 oktober. Strejkvarslet kommer efter att Journalistförbundets styrelse beslutat att säga upp kollektivavtalet.

Den stora stötestenen i förhandlingarna gäller anställningsformen allmän visstid, en anställningsform som enligt facket ökar otryggheten.

Varslet gäller Sveriges Radio och Sveriges Television på Gotland, Sveriges Radio och Sveriges Television i Örebro, Sveriges Radio och Sveriges Television i Norrköping, Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion i Göteborg samt Sveriges Radio i Kristianstad, Radio Stockholm och Sisuradio i Stockholm.

Fakta: Detta är allmän visstidsanställning

Allmän visstidsanställning infördes i lagen om anställningsskydd (las) tidigare i år. Det nya är att arbetsgivaren inte behöver motivera varför anställningen är tidsbegränsad.

Arbetsgivaren kan anställa ett obegränsat antal medarbetare i olika omgångar i anställningsformen, men maximalt två år per medarbetare.

Efter mer än två års anställning under en femårsperiod övergår anställningen till en tillsvidareanställning.

Källa: Nutek Företagarguiden (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".