Kongresshallen succé enligt rapport

Kongresshallen Wisby Strand kommer att öka omsättningen på ön med över hundra miljoner kronor och skapa hundra nya jobb under sitt första år. I alla fall enligt Glesbygdsverkets nya rapport till regeringen.

- De här siffrorna är pålitliga, säger Annika Lidgren, utredare på Glesbygdsverket.

Siffrorna är uppskattningar gjorda av kongresshallens tidigare projektledare Karl-Gustaf Roos. Enligt honom kommer kongresshallen under sitt första år skapa hundra nya jobb runt om på Gotland.

I de siffrorna räknas förutom anställda på kongresshallen också personer som har anställts på grund av att tillströmmingen av personer till ön ökat, till exempel restaurangpersonal, taxichaufförer och kassabiträden.

Omsättningen ökar på ön
Man räknar med att varje kongressbesökare gör av med cirka 2 000 kronor på ön. I det ingår shopping, boende och nöjen.

Sammantaget betyder det att om man har en beläggning på i genomsnytt drygt 130 personer så kommer omsättningen på Gotland öka med över 100 miljoner.

Turistchefen Anders Murat har inte räknat på just det här men när han tar fram miniräknaren och gör en snabb koll säger han att det verkar rimligt sett över ett år.

Nya pengar ska fördelas
Kongresshallen delfinansierades av ett skärgårdsriktat EU-bidrag på 30 miljoner kronor. Nu ska en ny pott med EU-pengar börja fördelas till Sveriges öar och Glesbygdsverkets rapport till regeringen kommer att ligga till grund för hur man ska satsa dem.

I rapporten lyfts kongresshallen i Visby fram som ett av de positiva exemplen på hur pengar satsats.

- Samtidigt lyfter vi fram den här exemplet ur ett vidare perspektiv, inte bara utifrån siffrorna om hur omsättningen ökat, det finns många resultat än sådana som syns på pappret i dag, säger Annika Lindgren, utredare på Glesbygdsverket.

Men just siffrorna gör ju att man får en väldigt positiv bild. Har ni tillräckligt med belägg för att lyfta fram Visbys kongresshall som ett så här bra exempel?

- Ja, det har vi. De bygger på intervjuer med projektledare och är utvalda i samråd med ansvarig myndighet och rådgivande personer i regionen, säger Annika Lindgren.

jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".