Gotlandshem vill höja med 2,9 procent

Kommunala bostadsbolaget Gotlandshem vill höja hyrorna med 2,9 procent inför nästa år. Hyreshöjningen skulle inbringa 9,4 miljoner extra till Gotlandshem vilket ska täcka en procents räntehöjning.

- Så här ser verkligheten ut, svarar Gotlandshems ekonomichef Rolf Villén på frågan om han tycker att de går ut för hårt i förhandlingarna.

Rolf Villén drar med pekfingret längs budgetförslagets kolumner. Han stannar när han kommer till räntekostnader. Det är där som Gotlandshem enligt hans uträkningar kommer att ha nära tio miljoner i ökade utgifter. Höjningen Gotlandshem vill ha motiveras alltså med Riksbankens enprocentiga höjning av räntan.

En hundralapp extra
Det beror ju såklart på hur dyrt man bor, men i runda slängar handlar det om en dryg hundralapp extra i månaden som Gotlandshem vill ta ut i hyra.

I första hand påverkar det de 5200 hushållen på Gotland som har Gotlandshem som hyresvärd, men hyreshöjningen som Gotlandshem gör brukar också fungera som riktlinje för de privata hyresvärdarna.

Den 18 oktober möts Hyresgästföreningen och Gotlandshem för att förhandla om hyrorna.

jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista