Inget fängelsestraff efter taxirånet

Det blir rättspsykiatrisk undersökning för den 19-årige man som tillsammans med en kamrat åtalats för att ha rånat en taxi i Klintehamn i mitten av september. Det beslutade Gotlands tingsrätt på torsdagen. 22-åringen, som också stod åtalad, frias helt.

Det var en efter en kväll i Visby som nittonåringen tillsammans med sin 22-årige kamrat bestämde sig för att ta en taxi hem.

När de var framme i Klintehamn drog den berusade och drogade nittonåringen upp en kniv och hotade taxichauffören. ”ge mig plånboken”, ”varför?”, ”det är allvar”, ungefär så ska ordväxlingen ha gått.

Taxichauffören, som efter incindenten inte kommit tillbaka till jobbet, fick idag stöd av sina kolleger i Gotlands tingsrätt.

19-åringen erkänner rånet. Han hade vid tillfället druckit tio starköl och tagit illegala droger, dessutom är det sedan tidigare fastställt att han är psysikt sjuk. Enligt åklagarens linje dömdes han till rättspsykatrisk undersökning.

22-åringen har ett lättare förståndshandikapp och är enligt ett utlåtande impulsstyrd och har svårt att förstå konsekvenserna av sitt handlande. Rätten bedömde det som att han inte förstått när han klev in i taxibilen att de skulle råna chauffören och att han därför inte verkat i samförstånd med nittonåringen.

Åklagare Mats Wihlborg hävdade dock att brottet skett i samförstånd och yrkade på att 22-åringen skulle dömas till fängelse.