Biogas från avfall i Alva

Bolaget Biogas Gotland i Alva får tillstånd för en biogasanläggning vid Gudings i Alva. Avfall ska rötas och metangasen som bildas ska tas tillvara.

Vid biogasanläggningen får strax under 10.000 ton avfall behandlas per åt, och där ingår även 400 ton slaktavfall. Bland det som ska tas om hand där ingår hönsgödsel, grönsaker, slaktsavfall, majsensilage och annat avfall.

Allt avfall ska blandas med vatten, steriliseras och sen behandlas i en rötkammare. Biogasen därifrån kan sen eldas för att driva en generator som ger el eller så kan gasen renas för att driva bilar. När biogasanläggningen är i full drift ska den ge energi som motsvarar 1.600 kubikmeter olja.

Det är länsstyrelsens miljöprövningsdelegation som gett tillstånd för det här och ett av kraven för det är att omgivningen inte störs av dålig lukt från biogasanläggningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".