Krav på sanktionsavgift kan få stor betydelse

Länsstyrelsen vill att Gotlands kommun ska tvingas att betala en sanktionsavgift, för att en funktionshindrad person inte fått möjlighet till den korttidsvistelse utanför det egna hemmet som han enligt lagen har rätt till.
Kommunen har inte verkställt en dom i länsrätten i september och enligt Social- och omsorgsnämnden beror dröjsmålet på platsbrist. Men det innebär att den funktionshindrade inte har fått den insats han har rätt till och de anhöriga har inte fått den avlösning i omvårdnaden som de behöver, enligt länsstyrelsen. Det kan dröja ända till juni 2003 innan hjälpen kan ges och länsstyrelsen tycker att redan tre månaders dröjsmål är för länge och vill att länsrätten ska ålägga kommunen att betala en särskild sanktionsavgift som kan vara mellan tiotusen kronor och upp till en miljon. Enligt socialdirektör Karin Björnsson vid länsstyrelsen är det troligen första gången i landet ett sådant här fall prövas och länsrättens dom kan få stor principiell betydelse.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".