Bergrum för olja läggs ner

Nu skall statens beredskapslager för bränsle i Hall på norra Gotland läggas ner. Beredskapslagret i bergrummen var bränsle som skulle finnas för civilt bruk om det skulle bli problem att få in olja i landet. Men nu anses inte det inte finnas behov av beredskapslagret längre.
Cisternerna från 60-talet ligger 25 meter under havsytan rakt ner i berget i Hall. Under 70-talet byggdes anläggningen ut och kom att rymma drygt 40 000 kubikmeter bränsle, både dieselolja och bensin. När cisternerna tömdes 1999 gjorde man rent med hjälp av en robot som sändes ner i cisternerna för att ta bort de sista resterna. Innan anläggningen läggs ner skall all lös inredning plockas bort såsom rör, elmaterial, pumpar och annat. Sen muras ingången till bergrummet till. Just nu ligger ärendet hos miljödomstolen som ska ta ställning till om det är rätt sätt att stänga bergrummen på.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista