Facket tror inte på de nya reglerna

Facket på Gotland tror inte att regeringens nya regler för deltidsarbetslösa kommer minska antalet personer på ön som är arbetslösa på deltid. Från nästa år får deltidsarbetslösa bara stämpla i 75 dagar.

- De deltidsarbetslösa står ju redan till arbetsmarknadens förfogande, det är ju därför de stämplar, säger Ann-Marie Karlsson på Handelsanställdas.

I dag är 662 personer på Gotland inskrivna på arbetsförmedlingen som deltidsarbetslösa. Den här gruppen kommer få tuffare nästa år, det stod klart när regeringen presenterade sin budget tidigare i höst.

Dagens arbetslöshetsförsäkring innebär att deltidsarbetslösa kan få ersättning under sex år, ibland upp till 18 år, men det tycker regeringen är orimligt och därför vill man att man bara ska kunna få deltidsersättning från a-kassan i max 75 dagar.

De nya reglerna börjar gälla från årsskiftet och då tror man från regeringshåll att de 662 gotlänningar som är inskrivna som deltidsarbetslösa i dag ska stimuleras att arbeta heltid och på så sätt ska det bli ännu färre deltidsarbetslösa på ön.

Men den tanken köper man inte på facket. Tillsammans med Handels är det Hotell- och Restaurang som har flest deltidsarbetslösa. Mats Bendelin är ordförande på Hotell- och restaurangfackets gotlandssektion och säger att säsongsvariationerna på Gotland skapar mycket deltidsarbeten.

- Det är bra att man stimulerar människor till att söka det ena och andra, men det går inte att söka något som inte finns, säger Mats Bendelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista