Enighet kring minskade utsläpp

Östersjöländerna har lyckats enas om ett tak för utsläppen av kväve och fosfor i Östersjön. Dessutom har man kommit överens om en bördefördelning.

Det innebär att överraskande stora framsteg har gjorts i de pågående förhandlingarna om en räddningsplan för Östersjön, Baltic Sea Action Plan. För bara tio dagar sedan var de helt fastlåsta sedan Tyskland blockerat processen. Tyskarna vägrade då att gå med på ett bestämt tak för utsläppen. Men i början av den här veckan bestämde de sig för att följa de övriga länderna.

Överenskommelsen betyder att de samlade utsläppen av kväve ska minska med 135 000 ton per år. För fosfor är motsvarande siffra 15 000 ton per år. Sveriges andel blir minskningar på 21 000 ton kväve och 300 ton fosfor. Hela minskningen ska ske i det som kallas Egentliga Östersjön, det vill säga området från Ålands hav ner till Öresund.

-Utsläppsnivåerna har varit det svåraste att lösa, men i och med att tyskarna gav med sig lyckades vi bli eniga, säger Anders Alm, departementssekreterare på miljödepartementet och ledare för den svenska delegationen inom Helsingforskommissionen (Helcom) där förhandlingarna äger rum.

Han betonar dock att siffrorna för bördefördelningen än så länge är provisoriska. Det är också oklart när målet ska ha uppnåtts, även om 2016 föreslagits som lämpligt årtal. Dessutom måste avtalet godkännas av respektive länders regeringar. Det ska ske vid ett ministermöte i Krakow, Polen, 15 november.

Det uppger TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".