Gasledningsbolag ger forskningspengar

Högskolan på Gotland får gå vidare med det forskningsprojekt som det rysk-tyska bolaget Nord Stream vill bekosta. Det har högskolans styrelse beslutat.
Men det ska också upprättas etiska regler för att säkra forskningens oberoende.

Högskolan på Gotland får nu fortsätta att diskutera med ett tyskt forskningsinstitut om hur de ska genomföra projektet, som beräknas pågå i tre år.
Forskningen handlar om att skaffa mer kunskap om fåglar som tillbringar vintern i östersjön, att ta reda på varför de är just där de är och vilka djur på botten fåglarna äter.

Det är bolaget Nord Stream som vill bygga en gasledning på Östersjöns botten som också är beredda att satsa omkring 9 miljoner kronor på forskningen.
Men högskolans styrelse var inte enig i beslutet om att arbeta vidare med projektet. Av 15 ledamöter var tre emot att gå vidare och ytterligare en var tveksam.

Om Högskolan på Gotland verkligen kommer att delta i forskningsprojektet beslutar högskolans styrelse när det finns ett färdigt avtal med Nord Stream om sponsringen.

Frågan om Högskolan på Gotland ska ta emot pengar från Nord Stream till forskningsprojektet har också lett till att högskolan nu arbetar på att ta fram etiska riktlinjer för sponsring.

Ett utkast till riktlinjer diskuterades på fredagens styrelsemöte. Men eftersom de var alltför otydliga, ska den arbetsgrupp som tagit fram de etiska riktlinjerna arbeta vidare med dem.

Det handlar bland annat om att slå fast vad Högskolan på Gotland står för och vilka värderingar som styr verksamheten.

Av 15 personer i styrelsen var 3 emot och 1 tveksam.
Lärarrepresentanterna Åke Sandström och Susanne St clair Renard röstade mot att gå vidare med forskningen. Det gjorde även professor Lena Gonäs. Generaldirektör Ann Follin var tveksam, även om hon sa ja.

Lärarrepresentanten professor Kjell Larsson deltog inte i beslutet eftersom han ska leda forskningsprojektet om det blir av. Regiondirektör Bo Dahlöf var inte med på mötet, men har sagt till rektorn att han är positiv till projektet.

Det innebär att omröstningen slutade 10 för och 3 emot.

Reporter: jonas.neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".