Ny vinodling startas i Herrvik

Gotland får snart ytterligare en vintillverkare. Det är Anders Östman i Herrvik som satsar på välkända mellaneuropeiska druvsorter som tidigare inte odlats på Gotland.

Förhoppningen är att det första ekologiska vinet ska vara klart om några år, men det dröjer ännu längre innan det kommer att säljas vidare.

Det hela började egentligen för sju år sedan då han köpte de första tusen vinstockarna som då fanns att tillgå för det gotländska klimatet. Det var härdiga, men ganska ovanliga sorter.

Men nu har Anders Östman hittat nya druvsorter som utvecklats utifrån mer traditionella druvor. De har tagits fram i södra Tyskland utifrån druvor av Chardonnay och Pinot noir.

Meningen är nu att femtusen vinstockar om året ska planteras och startskottet gick i år. Sammanlagt kan det bli uppåt trettiotusen vinstockar. Totalt handlar det om en investering på omkring tre miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".