Nu införs Fixar-Märta på Gotland

Gotlänningar som är 70 år eller äldre ska nu få hjälp i hemmet med enkla saker som att byta glödlampor eller ta ned gardiner.

Det är social- och omsorgsnämnden som beslutat att införa en fixartjänst. På andra håll kallas det fixar-Malte, men nämndens ordförande Gustaf Hoffstedt (m) vill hellre säga fixar-Märta, för det måste inte vara en man.

Målet är att äldre inte ska behöva klättra på pallar och stegar för att ta ned saker högt upp, byta glödlampor eller gardiner. Många äldre som ramlar och slår sig hemma kommer aldrig hem igen, utan de hamnar ofta på ett äldreboende.

Genom att kommunen satsar 550 000 kronor om året i två år på försöket med fixarhjälp i hemmet för äldre, hoppas de kunna spara både pengar och lidande.

Social- och omsorgsnämnden vill att hjälpen ska vara gratis, men det beslutar kommunfullmäktige om. Tjänsten införs så snart som möjligt och ske på prov fram till och med 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".