Detaljplan klar för vindkraftpark

Byggnadsnämnden har godkänt detaljplanen för en vindkraftspark i området Stjups i Hablingbo, det vill säga sex vindkraftverken mellan Nisseviken och Kvarnåkershamn.

Vindkraftsutbygggnaden vid Stjups i Hablingbo är ett ärende som pågår i många olika instanser samtidigt.

För två veckor sedan sa kommunstyrelsens arbetsutskott ja till Vindshejkernas sex verk som med sina 150 meter blir de högsta på Gotland. Men den här gången gäller det alltså detaljplanen, som ska tala om ifall det är lämpligt att bygga vindkraft i området, som ligger tre kilometer sydost om gårdsmuseet vid Petes.

Det tidigare förslaget till detaljplan, som antogs för tre år sedan, fick nej av regeringen eftersom miljökonsekvensbeskrivningen inte var tillräcklig. Den gången handlade det om tolv verk som delvis stod på områden med känslig natur. Men eftersom det nu bara gäller sex verk på ett mindre område hoppas kommunen att detaljplanen ska kunna godkännas.

Stadsarkitektkontoret är också noggranna med att påpeka att de inför detaljplanen inte synat enbart ärendet om de förslagna verken, utan om hela området vid Stjups verkligen är lämpligt för vindkraftutbyggnad.

Det finns också planer på ytterligare fyra vindkraftverk i närheten av de övriga. Själva detaljplanen för Stjups går nu till kommunfullmäktige som tar det slutgiltiga beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".