Östergarns bio firar hundra år av film

I Östergarn firas på fredagskvällen hundraårsminnet av när filmen kom till socknen. För 100 år sedan såg en överfylld kyrka i Östergarn en filmad dramatisering om israeliternas uttåg ur Egypten.

Filmvisningen var tidig. Bara tolv år hade förflutit sedan bröderna Lumière ordnade den första kända föreställningen med rörliga bilder i Paris, i slutet av december 1895. Den första filmvisningen i Sverige skedde redan ett halvår senare, somamren 1896.

Med hjälp av en handvevad projektor, vars ljuskälla var en acetylengasbrännare, visades filmen om israeliternas uttåg. Filmen finns inte bevarad, projektorn däremot. Den kan beskådas i de filmhistoriska samlingarna i Östergarns Bygdegård.

Vid högtiden på fredagskvällen visas först två av Gunnar Olssons hembygdsfilmer i kyrkan, en av dem från Östergarnsholm. Därefter blir det fackeltåg till bygdegården där Rainer Hartleb bjuder på en förhandsvisning av sin nya kortfilm om Rune Olofsson, legendarisk biomaskinist i Östergarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".