Vill ha statligt stöd att sköta russ

Nu kommer det krav på att russen på Lojsta hed behöver en ny tillsynsman. Hittills har jobbet i princip bedrivits ideellt, men nu är det dags att staten skjuter till 200 000 kronor för en halvtidstjänst, tycker Hilding Norrby som representerar Russambetesföreningen och Hushållningssällskapet.

Russen på Lojsta hed har gått på heden sedan urminnes tider. Men sedan hundra år tillbaka har det bedrivits ett aktivt arbete för att både bevara och ta hand om de små hästarna. Ända fram till idag har allt arbete skett utan betalning.

Det är mycket som ska göras för att flocken på omkring åttio ston och föl ska må bra. De nya reglerna från i år kräver till exempel att hästarna tittas till en gång om dagen. Eftersom russen betar i små flockar och är utspridda över det trehundra hektar stora området, tar det sin tid att se till alla hästar.

Förutom markägarnas insats, investerar både hushållningssällskapet och russambetesföreningen tillsammans närmare 200 000 kronor, för allt från hö till stängsling, betäckning och frånskiljning av föl. Kommunen har också bidragit med 7 000 kronor och länsstyrelsen har hjälpt till med stängsel. Men den som arbetat som tillsynsman har inte fått några pengar för det. När han slutar är det omöjligt att få tag i någon som kan arbeta halvtid med russ helt gratis, säger Hilding Norrby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".