Mångmiljonkrav för sanering halveras

Länsstyrelsen halverar kravet på elva miljoner kronor för saneringen av miljöskadorna vid Södervägs brädgård i Vall.

Kommunen har tidigare krävt bolaget som drev brädgården och dödsboena efter två av de tidigare ägarna på totalt elva miljoner kronor.

Det kravet överklagades av arvingarna, och länsstyrelsen halverar nu kravet till 5,5 miljoner. De tycker bland annat att det är orimligt att dödsboet efter en person som dog 1962 ska få krav mot sig nu. Arvet efter det dödsboet skiftades redan 1970.

De 5,5 miljoner som länsstyrelsen tycker är rimligt att kräva ska betalas av dödsboet efter den senaste ägaren och hans bolag, och eftersom deras ansvar för verksamheten började på 1970-talet går det inte att kräva ersättning för skador som uppstod på 1950 och 1960-talet.

Vid Södervägs brädgård i Vall impregnerades trä med miljöfarlig kreosot, och mycket av de giftiga och cancerframkallande ämnena läckte ut på marken och kom även ned i grundvattnet. Det är för att betala sanering av de skadorna som kommunen kräver pengar från arvingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".