Pensionärer oroliga över pensionen

Många pensionärer känner sig just nu oroliga över det nya pensionssystem som började gälla vid årsskiftet. Flera ringer till Försäkringskassan och undrar över sin pension.
Ann-Sofie Kraft, som jobbar med pensioner vid Försäkringskassan, säger att ingen behöver vara orolig eftersom det för den enskilde pensionären inte blir någon förändring till det sämre i inkomsten. Det särskilda grundavdrag som funnits för pensionärer försvinner. För vissa pensionärer kan det innebära mindre utbetalning på pensionen. Det är för de pensionärer som tidigare fått efterskatt för att de haft annan inkomst som varit skattepliktig. Troligtvis blir det i det nya pensionsystemet ingen efterskatt så utslaget på hela året blir inkomsten inte lägre. Bruttobeloppet på pensionen höjs eftersom den nu blir beskattningsbar. Anledningen till det här är att pensionssystemet organiseras om, och det gör man helt enkelt för att få landets pensionspengar att räcka i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".