Ris och ros för socionomutbildning

Studenterna på den nya socionomutbildningen på Gotland, ger både ris och ros. De är nöjda med utbildningens innehåll, men tycker att det är besvärligt att lärarna finns i Örebro, visar utvärderingen efter den första terminen av den tre- och etthalvåriga utbildning.
Utbildningen startades eftersom socialtjänsten på Gotland har svårt att rekrytera socionomer och därför idag har vakanta tjänster. Många sökte också till utbildningens 30 platser. Och de flesta verkar vara nöjda med både innehåll och lärare. Det studenterna ser som problem är att utbildningen delvis är på distans eftersom den köps av universitet i Örebro. Lärarna kommer därför bara till Visby i början och slutet av terminen. Övrig tid får studenterna hålla kontakten via dator. Undervisningen sker därmed delvis via videokonferens. Men trots avsaknaden av att ha lärare på plats tycker ändå studenterna att utbildningens innehåll är bra. Om det blir en ny omgång av utbildningen är ännu inte klart. Ambitionen är att ha intag vartannat år och därmed varva med grundskollärarutbildningen. Nu i höst har man bestämt att satsa på lärarutbildningen eftersom även det är en eftertraktad yrkesgrupp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".