Biskopar bryter tystnad kring hiv

Biskop Lennart Koskinen har tillsammans med landets övriga biskopar undertecknat ett brev där de skriver att en tystnad kring hiv och aids med några få undantag präglat hela det svenska samhället.

Biskopsbrevet som har formen av en bok i fickformat består av en lägesbeskrivning, teologiska och etiska perspektiv på hiv samt slutsatser och rekommendationer.

Biskopsbrevet uppmanar bland annat församlingarna och dess medarbetare att försöka öka sin kompetens i frågor som gäller hiv, att använda sin möjlighet att påverka unga och göra dem medvetna om risken för hiv, utan att skuldbelägga sexualiteten, samt sträva efter att göra församlingen till en trygg och förtroendefull mötesplats där alla kan känna sig välkomna och värdefulla.

Men biskoparna vänder sig också till politiker och myndigheter som uppmanas att öka biståndet när det gäller att skydda och stärka särskilt kvinnors hälsa och rätt att säga nej till ovälkomna eller riskfyllda sexuella kontakter.

Beslutsfattare inom läkemedelsindustrin rekommenderas att anpassa priserna för sina preparat i förhållande till vad som är rimligt och möjligt med hänsyn till fattiga länders ekonomiska resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".