Gotlandsföretag i fraktsamarbete

Ett fraktsamarbete mellan de gotländska företagen kan snart bli verklighet. Ett dussin företag har gått ihop och ska gå ut i en gemensam förhandling med transportföretagen för att pressa priserna.
Länsstyrelsen på Gotland fick i våras 1 miljon kronor från regeringen för att få igång ett fraktsamarbete. Tankegångarna presenterades i Berit Rolléns utredning om gotlandstrafiken. Men ursprungligen kommer idén från en projekt i Kramfors, där man lyckades pressa priserna med upp till 50 procent genom att samordna transporterna. Målet på Gotland är att minst en procent av det fraktade godset ska kunna samordnas. För att nå företagen på ön har länsstyrelsen haft informationsmöten, men bland flera företag har intresset varit svalt. Ett av företagen som nappat på erbjudandet är dörrtillverkaren Hemse Jutlandia som hoppas kunna spara omkring 300 000 kr på fraktsamarbetet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".