Fortkörare slipper böter

I år har fartkamerorna i Roma registrerat 83 fortkörare, 54 av dem har fått böter. Det är alltså ungefär en tredjedel av fortkörarna som slipper böter, trots att de blivit fotograferade.

Anders Drugge som är sektionschef på Rikspolisstyrelens automatiska trafikkontroll säger att bilderna som kamerorna tar ibland blir för dåliga.

- Vi påverkas av extrema vädersituationer, som extremt regn och snöfall, säger han.
Anledningen till att inte alla som fartkamerorna registrerar får böter är att det ibland, bland annat på grund av dåligt väder, inte går att identifera personen eller bilen på kortet. Systemet är inte heller anpassat för motorcyklister, som står för en del av fortkörningarna.

På väg 143, norr om Roma, är Gotlands fartkameror utplacerade. De sattes upp för ett drygt år sen och slogs på i våras. Hittills har de registrerat 83 fortkörare och 54 har fått böter, det visar siffror från styrcentralen i Kiruna. Det är alltså en hel del som slipper böter trots att de kör för fort.

Men jämfört med riket i övrigt är det faktiskt en hög ande av fortkörarna på Gotland som får böter. Här är det över hälften (nästan två av tre) som får en böteslapp. I hela landet är det bara var tredje fortkörande person som åker dit hos fartkamerorna. Men Anders Drugge, sektionschef på Automatisk trafikkontroll, han ser inte det i sig som ett problem.
- Syftet är inte få in så mycket pengar som möjligt utan att minska hastigheten på vägarna.

95 500 kronor har fortkörarna på väg 143 i Roma betalat hittills.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".