Fårösundsfabrik får stanna

Nimbus båtfabrik i Fårösund ska flyttas till en annan plats inom Kustparken. Det är resultatet av överläggningar mellan Nimbus och fastighetsägarna bolaget Diös och Kuylsenstierna.

Det var i början av hösten som Nimbus i Fårösund blev uppsagda från nuvarande fabriksbyggnad vid hamnen. Anledningen var att fastighetsägarna Lars Diös & Joachim Kuylenstierna förvaltning tyckte att området vid vattnet borde användas till bostäder och småbåtshamn.

Inte överens

Men Nimbus, som påbörjade sin verksamhet till Fårösund innan fastighetsbolaget köpte området, har hävdat att det inte är rimligt att flytta fabriken eftersom det skulle bli ett så stort produktionsbortfall. Dessutom krävs en ny miljöprövning som kan ta flera år innan den blir klar. Eftersom fastighetsägarna och Nimbus inte kunde komma överens så gick företaget vidare till Hyresnämnden.

Lösning på gång

Men nu verkar alltså tvisten kunna lösas. Båttillverkningen tillåts vara kvar tills vidare. Och en flytt blir aktuell först när det finns en ny byggnad med tillstånd klar. Det här gör också att planerna på att utöka verksamheten vid Nimbus till ett hundra arbetsplatser kan bli verklighet.

Diös och Kuylenstierna planerar att bygga om de gamla kasernerna på KA 3-området till bland annat studentbostäder, bygga en småbåtshamn vid stranden och anlägga en ny modern musikstudio som ska kunna användas av folkhögskolan.

Ulrika Uusitalo-Fernholm
ulrika.uusitalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".