Miljökonsekvensbeskrivning ifrågasätts

Föreningen Bevara Ojnareskogen och tre fastighetsägare i närheten av Nordkalks planerade täkt vid Ducker i Bunge har flera synpunkter på den miljökonsekvensbeskrivning som Nordkalk har lämnat in till Miljödomstolen.

Det finns många oklarheter i de olika rapporter som Nordkalks miljökonsekvensbeskrivning baserar sig på, skriver Olov Söderdahl, företrädare för föreningen Bevara Ojnareskogen och tre av de berörda fastighetsägarna.

En av oklarheterna rör hur grundvattennivån påverkas av provpumpningen, enligt Söderdahl.

Han hävdar att de provpumpningar som har gjorts är mycket kortvarigare än vad fristående hydrologiska experter har efterlyst. Dessutom saknas observationshål i viss riktningar.

De tre fastighetsägare som Söderdahl företräder bor intill och på andra sidan väg 148, sett från den planerade täkten.

De är oroliga för att vattnet i deras egna brunnar ska påverkas. Enligt Nordkalks miljökonsekvensbeskrivning finns det en vattendelare mellan täktområdet, som gör att brunnarna inte påverkas.

Men det är ett ifrågasatt faktum. Söderdahl hänvisar till andra hydrologer, som ifrågasätter om vattendelaren verkligen fungerar även när det finns ett 30 meter djupt brott i närheten, och om den fungerar för både ytvatten och grundvatten.

Risken för att saltvatten ska tränga in i grundvattnet behöver undersökas mer, konstaterar Söderdahl. Som vi berättade i nyheterna i morse kommer Nordkalk också att undersöka den här risken närmare, innan ärendet tas upp i Miljödomstolen.

En annan fråga som Söderdahl tycker är oklar - är hur länshållningsvattnet ska hanteras.

Länshållningsvatten är det vatten som pumpas upp ur själva brottet.

Här finns ett förslag att vattnet ska silas över Ojnare myr. Det skulle innebära en förhöjd kvävehalt. Men hur växligheten i myren skulle påverkas av det tas inte upp till diskussion, skriver Söderdahl.

Företaget Svenska Mineral vill också utöka sin kalkbrytning - på en fastighet som gränsar till Nordkalks. Det måste också vägas in i bedömningen, skriver han.

Dessutom efterlyser Söderdahl tydligare uppgifter om vad som händer när brytningen vid Ducker i Bunge är avslutad, och hur transportband mellan täkten och Storugns ska dras.

Ärendet att tas upp i Miljödomstolen under våren 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".