Fartyg med slagsida till Slite

Lastfartyget Silver Fjord som tog in vatten och fick slagsida öster om Fårö kom  fram till hamnen i Slite vid middagstid på måndagen. Fartyget assisterades in till Slite av två sjöräddningsbåtar och räddningshelikoptern.

Fartyget är ett 70 meter långt ro-ro-fartyg med sidoramp med nio personer i besättningen och last av 1 100 ton frusen fisk.

Enligt Sjöräddningscentralen i Göteborg fick fartyget in vatten genom en sidoport vid halv åttatiden på måndagsmorgonen och hankade sig fram med tio graders slagsida i drygt 30 sjömil.

Räddningshelikoptern firade ned ytbärgare med länspump till besättningen och en lots som hjälpte till att föra in fartyget till Slite.

Fartyget eskorterades av sjöräddningsbåten Rescue Skärsende från Fårö och och bevakningsfartyget Djärv och räddningshelikoptern.

När hon var på väg in skiftade hon vid ett tillfälle slagsida, från det ena hållet till det andra. 

Under eftermiddagen har räddningstjänsten med hjälp av pumpar som lånats från Cementa, pumpat ut det mesta vattnet ur fartyget och slagsidan har hävts.
Det blir nu Sjöfartsinspektionen som får avgöra om fartyget tillåts lämna Slite för att fortsätta sin färd.

(uppdaterat kl 16.50)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".